Hűsítő bodzás limonádé recept

Nagymamám csinálta még gyermekkoromban és emlékszem imádtuk.

Mivel a szomszéd bodzája elkezdett átlógni hozzánk tavaly elkértem a receptet, elkészítettem és pont olyan lett a bodzás limonádém mint annak idején nagymamámé.

Hozzávalók:

  • 8 db tenyérnyi bodza virág
  • 5 liter víz
  • 600 g cukor
  • 20 g citromsav vagy 1 csomag citrompótló
  • 2 egész citrom

Elkészítés:

  1. A vizet felforraljuk, majd hagyjuk kihülni
  2. Leszedünk 8 db tenyérnyi bodza virágot majd jól megmossuk (lehetőleg olyanokat válasszunk amelyek nem bogarasok, tetvesek vagy barnák)
  3. A hozzávalókat a kihült vízbe tesszük (a citromokat 6 darabra szoktam vágni)
  4. Majd hűvösebb helyre tesszük (én a kamrába szoktam betenni)
  5. Naponta kétszer-háromszor meg kell kavarni
  6. Másnap ki szoktam facsarni a citromokat bele a limonádéba aztán azokat már nem teszem vissza (hogy ne legyen keserű a végeredmény)
  7. Ezután a recept szerint még hagyni kellene állni egy napot, én manapság már nem várom ezt meg (a tapasztalatok szerint nem oszt nem szoroz)
  8. Majd le kell szűrni (én ásványvizes palackokba szoktam tölteni és beteszem a hűtőbe)

A bodza szezon után sima limonádét is lehet így készíteni, próbáltam már a citromsavval és a citrompótlóval is mindkettővel nagyon finom.

Kapcsolódó cikkek