Nagymamám csinálta még gyermekkoromban és emlékszem imádtuk.
Mivel a szomszéd bodzája elkezdett átlógni hozzánk tavaly elkértem a receptet, elkészítettem és pont olyan lett a bodzás limonádém mint annak idején nagymamámé.
Hozzávalók:
- 8 db tenyérnyi bodza virág
- 5 liter víz
- 600 g cukor
- 20 g citromsav vagy 1 csomag citrompótló
- 2 egész citrom
Elkészítés:
- A vizet felforraljuk, majd hagyjuk kihülni
- Leszedünk 8 db tenyérnyi bodza virágot majd jól megmossuk (lehetőleg olyanokat válasszunk amelyek nem bogarasok, tetvesek vagy barnák)
- A hozzávalókat a kihült vízbe tesszük (a citromokat 6 darabra szoktam vágni)
- Majd hűvösebb helyre tesszük (én a kamrába szoktam betenni)
- Naponta kétszer-háromszor meg kell kavarni
- Másnap ki szoktam facsarni a citromokat bele a limonádéba aztán azokat már nem teszem vissza (hogy ne legyen keserű a végeredmény)
- Ezután a recept szerint még hagyni kellene állni egy napot, én manapság már nem várom ezt meg (a tapasztalatok szerint nem oszt nem szoroz)
- Majd le kell szűrni (én ásványvizes palackokba szoktam tölteni és beteszem a hűtőbe)
A bodza szezon után sima limonádét is lehet így készíteni, próbáltam már a citromsavval és a citrompótlóval is mindkettővel nagyon finom.