1,7 millió ember tüntetett Hongkongban

Hongkong lakosságának egynegyede szakadó esőben és erős szélben vonult a utcára vasárnap. A 8 órás megatüntetés eredetileg az idő közben megszüntetett kiadatási törvény miatt került megrendezésre de azóta a a hongkongi rendőrség által is képviselt kínai stílusú elnyomás elleni mozgalommá nőtte ki magát A kormanyellenes tömeg – többek közt – a kormányzó lemondását is követelte. A lassan 3 hónapja tartó megmozdulásokban eddig 180 helyi rendőrt sebesítettek meg a tüntetők. A kínai hadsereg harci járműveket állított készenlétbe a szomszédos Sencsenbe az esetleges beavatkozás apropóján.

Bővebben >>

Lezártak egy strandot a Fülöp szigeteken

Egy fülöp szigeteki strand 100 méteres szakaszát zárták le egy ázsiai nő miatt. Egy videófelvételen jól látszik hogy a nő egy pelenkát ás el épp a homokba. Az információk szerint eddig még sem a nő sem a pelenka nem került elő, az illetékesek nagy erőkkel keresik mindkettőt. A strandot csak a vízminták bevizsgálása után nyithatjak meg újra a turistáknak. A helyi turisztikai miniszter megerősítette az esetet és elrendelte az úszási tilalmat a területen. 2018-ban több mint fél évre zárták be ugyanezt a strandot, akkor azért mert a helyi vendéglátó helyek…

Bővebben >>

Óriáskullancsok Németországban

Egyre több földrészről származó kullancsfajta bukkan fel Németországban. Az egyik legveszélyesebb az óriáskullancs mely számlájára írják a krími-kongói vérzéses láz elterjedését is. A kór mely nemcsak az emberekre hanem állatokra is veszélyes több mint 30 százalékos halálozási rátával rendelkezik. Valószínűleg a vándormadarak vihették be Németországba a kullancsokat. A csíkozott lábukról könnyű felismerni. Hazánkban és a környező országokban is egyre több fertőző kullancsfajtát találnak melyekkel az a baj hogy az enyhébb teleket egyre könnyebben vészelik át.

Bővebben >>

63 embert ölt meg az öngyilkos merénylő egy afgán esküvőn

Tömegmészárlásba torkollott egy esküvő Kabulban. Egy öngyilkos merénylő 63 embert ölt meg és több mint 180-at megsebesített. A Dubai City központban megtartott rendezvényre mintegy 1200 vendég volt hivatalos. Az áldozatok közt sok a nő és a gyerek. A merényletet eddig egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára. A radikálisok egy Twitter üzenetben leszögezték hogy senkinek sincs joga nőket és gyerekeket megölni A tálibok pedig közleményben tagadták hogy bármi közük lenne az esethez és a történteket elítélték.

Bővebben >>

Egyre több légúti megbetegedést hoznak összefüggésbe az e-cigarettával a USA-ban

Az elmúlt néhány hétben több mint 50 beteg került kórházba súlyos légúti megbetegedéssel az USA-ban, az orvosok az elektromos cigarettára vagy egyéb vaporizátorra gyanakszanak. Haláleset egyenlőre nem történt de több beteg is nagyon súlyos állapotban került kórházba. A páciensek beszámolói szerint olyan érzésük volt mintha kezdődő szívrohamuk lenne, mások influenzához hasonlították mely mellkasi fájdalommal, légszomjal és fáradtsággal párosult. Egyenlőre nem tudni miért most tűntek fel ezek az esetek mikor már évek óta el van terjedve az e-cigi, sőt Amerikában több mint 10 millióan használják is rendszeresen. Egyesek arra gyanakszanak hogy…

Bővebben >>

Kritikus a helyzet Görögországban

A helyiek beszámolói szerint már a görög fővárosban Athénban is látni és érezni lehet a környező erdőtüzek füstjét. A hetek óta tartó forróság miatt sorra lobbanak fel az tüzek az országban. Több száz tűzoltó dolgozik szakadatlan a katasztrófa elhárításán. Hét eleje óta már repülőgépeket és helikoptereket is bevetnek, ám a helyzet nem javul. A legkritikusabb terület Thíva és Évia szigete, de már az egész országban a legmagasabb szintű készültség van érvényben.

Bővebben >>

Hamarosan betilthatják műanyag zacskókat Németországban

Szeptember 20-án tárgyalnak Németország vezetői arról hogy teljesen betiltsák az országban a műanyag zacskókat. A németeknél évente mintegy 3 milliárd darab fogy a hártyavékony egyszer használatos szatyrokból, míg a picit vastagabb kivitelből körülbelül 2 milliárd. Bár egy friss kimutatás szerint néhány évvel korábban még háromszor ennyi fogyott azért ezek a számok még így is óriásiak. A német szövetségi kormány egy olyan törvény tervezeten dolgozik mely végleg száműzné a boltokból a szatyrokat.

Bővebben >>

Montenegró is kitíltja a dohányzást az éttermekből

Montenegró is csatlakozik azon 7 európai országhoz ahol nem lehet többé dohányozni a vendéglátóhelyeken. Ez a hét ország jelenleg: Magyarország, Spanyolország, Nagy-Brittania, Írország, Bulgária, Málta és Görögország. Az augusztus 14-én életbe lépő rendelet értelmében tilos lesz olyan vendéglátóhelyeken ragyújtani ahol ételt vagy italt árulnak (a kaszinók kivételt képeznek). A felmérések szerint a montenegrói felnőtt lakosság mintegy 35 százaléka dohányzik, és egyre több kiskorú kap rá erre a káros szenvedélyre. A lakosság arányában a kis ország egyébként 6. a világon a tüdőrákos megbetegedések tekintetében.

Bővebben >>

A klímaválság hatására hamarosan élelmiszerválság jöhet

Az ENSZ legújabb jelentésében a klímaváltozás következményeire igyekszik felhívni a figyelmet. Azt írják hogy az emberiségnek hamarosan szembe kell majd nézni az erdő és bozóttüzek, a szárazság és az örökjég olvadásából következő élelmiszer ellátás bizonytalanságával. Mivel az hőmérséklet folyamatosan emelkedik (az iparosodás kezdete óta mintegy másfél fokot) az előre jelzett kockázatok így egyre súlyosabbak lesznek. Az ENSZ a megoldásra is javaslatokat tett, úgy mint: hús helyett több zöldséget kellene fogyasztani így csökkenthető lenne az állati eredetű üvegházhatású gázok kibocsátása a földhasználattal kapcsolatos fenntartható gazdálkodás megvalósítása, a talaj széntartalmának növelése szerves…

Bővebben >>

Kitiltják az óceánjáró óriáshajókat Velence központjából

A Giudecca-csatornán történt júniusi baleset volt az utolsó csepp a pohárban. Akkor egy óceánjáró ütközött egy kishajóval. Idén szeptembertől ki lesznek tiltva az 1000 tonnánál nagyobb hajók Velence belvárosából. Az elmúlt hónapokban többen is követelték már hogy a nagyméretű hajókat tiltsák ki a városból, az okok között volt az hogy elrontják a romantikus látképet valamint az hogy a nagy hullámverés melyet gerjesztenek rongalálják az épületek alapjait. Mivel megszaporodtak az óceánjárókhoz köthető balesetek az olasz kormány végül beadta a derekát. A hosszú távú terv az hogy 2020-ra az összes Velencébe érkező…

Bővebben >>