Ugye Te is szoktál töltött káposztát enni az ünnepek alatt? Íme egy alap recept

A magyar konyha egyik jellegzetes téli étele a töltött káposzta, vagy ahogy több alföldi településen is hívják szárma.

Hagyományos karácsonyi fogás melyből egyszerre nagyobb mennyiséget szokás készíteni, így több napon át fogyasztható.

Egyes feljegyzések szerint már az 1600-as években is része volt hazánk konyhájának.

Jöjjön most egy alap töltött káposzta recept:

Hozzávalók:

  • 1kg darált hús
  • 10dkg rizs
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. bors
  • 2 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 fej savanyú káposzta (vagy 16 levél)
  • 25 dkg füstölt hús vagy kolbász

Elkészítés:

  1. A rizst megmossuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összetörjük.
  2. Összekeverjük a darált hússal, a sóval, borsal és a paprikával.
  3. A savanyú káposzta leveleket leöblítjük és a tölteléket belecsomagoljuk.
  4. A maradék káposzta egy részét csíkokra vágjuk és betesszük a fazék aljába a füstölt hozzávalókkal.
  5. Erre jönnek a töltelékek szépen elrendezve.
  6. Az egészet befedjük káposzta levéllel és felöntjük annyi vízzel hogy ellepje.
  7. Közepes lángon kb. másfél óra alatt készre főzzük.
  8. Ízlés szerint tejföllel vagy anélkül találjuk.

Kapcsolódó cikkek