A magyar konyha egyik jellegzetes téli étele a töltött káposzta, vagy ahogy több alföldi településen is hívják szárma.
Hagyományos karácsonyi fogás melyből egyszerre nagyobb mennyiséget szokás készíteni, így több napon át fogyasztható.
Egyes feljegyzések szerint már az 1600-as években is része volt hazánk konyhájának.
Jöjjön most egy alap töltött káposzta recept:
Hozzávalók:
- 1kg darált hús
- 10dkg rizs
- 1-2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tk. só
- 1/2 tk. bors
- 2 tk. őrölt pirospaprika
- 1 fej savanyú káposzta (vagy 16 levél)
- 25 dkg füstölt hús vagy kolbász
Elkészítés:
- A rizst megmossuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összetörjük.
- Összekeverjük a darált hússal, a sóval, borsal és a paprikával.
- A savanyú káposzta leveleket leöblítjük és a tölteléket belecsomagoljuk.
- A maradék káposzta egy részét csíkokra vágjuk és betesszük a fazék aljába a füstölt hozzávalókkal.
- Erre jönnek a töltelékek szépen elrendezve.
- Az egészet befedjük káposzta levéllel és felöntjük annyi vízzel hogy ellepje.
- Közepes lángon kb. másfél óra alatt készre főzzük.
- Ízlés szerint tejföllel vagy anélkül találjuk.