Csak óvatosan a paleo diétával

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem legújabb kutatásaiban a paleo diéta szervezetre gyakorolt hatásainak járt utána, az eredmény elég nyugtalanító.

A paleo diéta vagy más néven “ősemberi” étrend követői mellőzik a tejtermékeket, gabonaféléket, a hüvelyeseket, a finomított cukrot és olajat valamint a sót, ezzel szemben az átlagosnál többet fogyasztanak vörös húsból, magvakból és néhány zöldség és gyümölcsféléből.

A kutatásban 47 hagyományos és 44 paleoétrenden elő tesztalanyt vizsgáltak.

Az eredmények kimutatták hogy az “ősemberi” étrendet követők körében nagyobb az esélye a trombózisos betegségek valamint a szívinfarktus kialakulásának. A dolog összefüggésben van a diéta miatti alacsony szénhidrátbevitellel, ugyanis a belekben kevesebb hasznos baktérium termelődik így a bélflóra is teljesen felborul. Ez viszont más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet hosszú távon.

A lényeg hogy nem szabad bedőlni minden divat marhaságnak, érdemes utána járni a dolgoknak mielőtt bármibe belevágnánk. És ne feledkezzünk meg egy-egy diéta közben arról sem hogy szervezetünk számára milyen fontos a változatos és kiegyensúlyozott étrend.

Kapcsolódó cikkek