Gyömrői szemét-ügyi kisokos

A témával kapcsolatos facebook bejegyzések alatt található hozzászólások és vélemények alapján azt látni hogy sokan nem értik ezt a történetet a városban kialakult szemét-helyzettel kapcsolatban, ennek apropóján vegyük át mi is történt az elmúlt időszakban hogy mindenki tisztább képet kaphasson a helyzetről.

A hulladékgazdálkozás évek óta állami kézben van. Tudod az NHKV Zrt. (vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság) akitől a csekket kapod. 

Ennek vannak különböző, régiókért felelős vállalatai mint Gyömrő esetében a DTkH Kft. (vagyis a Duna-Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság).

A DTkH több alvállalkozót foglalkoztat ilyen volt – a nemrégiben eszközölt szerződésbontásig a Gyömrői Városüzemeltető Kft. (Gyömrő Városi Település Üzemeltető és Fejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság).

A pénz útja: Te befizeted a szemét elszállításért kapott csekket a NHKV Zrt.-nek, ők fizetnek a DTkH Kft.-nek akik pedig fizetnek (vagy épp nem) az alvállalkozóiknak a szemét elszállításáért.

Mi történt korábban?

A DTkH több tízmillió forintos tartozást halmozott fel a kommunális hulladék elszállítást helyi szinten élvégző Gyömrői Városüzemeltető Kft.-vel szemben tavaly év végéig.

A sorozatos fizetési ígérgetést és magyarázkodást a gyömrői városvezetés április elején elégelte meg mikoris Gyenes Levente Gyömrő Város polgármestere utasította a Városüzemeltető Kft. vezetőjét a DTkH-val közös szerződés felbontására. A lépés logikus és érthető volt mivel a súlyadó elvételével a város költségvetésében nagyságrendileg 50 millió forintos hiány keletkezett emellett cipelni egy 60-70 milliós tartozást teljesen ésszerűtlen lenne.

A DTkH egyébként a járványhelyzetre hivatkozva hó elején a szelektív zsákok mennyiséget csökkentette ingatlanonként 1 darabra (bár azt írták bármilyen átlátszó zsákban ki lehet tenni azért olvastunk olyan beszámolókat is melyek szerint egyáltalán nem vitték el), tegnap pedig a zöldhulladék elszállítását maximalizálták havi 1 alkalomra szintén a koronavírusra hivatkozva.

Kérdés hogy a veszélyhelyzet lefújása után a dolgok visszatérnek-e a rendes kérekvágásba, vagy minden marad majd ahogy van, mert így mégiscsak kényelmesebb a szolgáltatónak…

A szemétszállítassal kapcsolatos posztok alatti kommentekből az derül ki hogy a Gyömrői Önkormányzat sosem állt szerződésben a díjakat beszédő NHKV Zrt.-vel, egyedül a Városüzemeltető Kft. kapcsán volt közük a kommunális szemét elszállításához, de az is csak a szerződés felmondásáig, így rajtuk számon kérni a jelenleg kialakult helyzetet teljesen értelmetlen.

Mindenesetre többen is felvetették azt hogy ha csökken a szolgáltatás mennyisége akkor az árát is mérsékelni kellene. Erre az önkormányzat azt válaszolta hogy jelzik a szolgáltatónak. 


Mit lehet tenni?

Remélhetőleg rövid időn belül visszatér minden a rendes kérekvágásba, a kommunális hulladék elszállítása elméletileg zavartalan, a szelektívet – többé-kevésbé – elviszik a megadott időpontokban (csak zsákot nem akarnak adni), a zöldhulladék pedig egyelőre havi 1 alkalommal kerül elszállítására.

Felmerült hogy lehet reklamálni az NHKV Zrt.-nél vagy DTkH Kft.-nél (elérhetőségeiket a linkekre kattintva találod), bár ez lehet a “szélmalom harc” kategória.

Valaki felvetette alternatív megoldásként a Főkert komposztüzemet ha esetleg valaki sürgősen szeretne szabadulni a tavaszi zöldhulladéktól, egy telefont megérhet:

Ennyi lett volna mára, remélem valakinek segít ez a kis összefoglaló.

Frissítés (04.30.): a DTkH mégsem csökkenti Gyömrőn a szelektív valamint a zöldhulladék elszállítási időpontokat, tehát marad mindkettőre a havi 2 alkalom. Emellett a cég a mai napon egyösszegben kifizette a tartozását a Gyömrői Városüzemeltető Kft felé.

GYÖMRŐN NEM CSÖKKENTIK A SZELEKTÍV ÉS ZÖLDHULLADÉK SZÁLLÍTÁSOK SZÁMÁTKét nappal ezelőtt adtunk hírt róla, hogy a…

Közzétette: Gyömrő Város Önkormányzata – 2020. április 30., csütörtök

Kapcsolódó cikkek