Jó hír azon emberek tömegének akik ugyan tudják hogy nem egészséges a nagy mennyiségű só fogyasztása ám tenni eddig nem tettek ellene.
Bár létfontosságú anyag manapság mégis a szükséges mennyiség többszörösét fogyasztjuk belőle, mely bizony magas vernyomáshoz vezet.
Sajt fogyasztással csökkenthető a kockázat
A Penn State kutatása szerint a sajtokban található antioxidánsok segíthetnek a vérerek megóvásában nagy mennyiségű só fogyasztása esetén is.
A kutatók megállapították hogy a tesztalanyok szervezetében érrendszeri anomáliák keletkeztek nagyobb mennyiségű magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása után.
Viszont mikor hasonló összetételű étkezés mellé beiktattak napi 4 adag sajtot az anomáliák megszüntek.
A Penn State kutatói egyértelműen arra a megállapításra jutottak hogy a kapott adatok alapján összeállítható egy olyan étrend mellyel csökkenteni lehet a túlzott sófogyasztással kapcsolatos érrendszeri betegségek kockázatát.
A csapat tovább folytatja kutatásait mert szeretnék jobban megérteni azon mechanizmusokat és kapcsolatokat melyek kapcsán a sajt és egyéb tejtermékek pozitívan befolyásolhatják a szív valamint az érrendszer egészségét.
Az ajánlott ajánlott napi só mennyiség 3-5 gramm, ezt azért nem árt szem előtt tartani!