Tények az ausztrál tűzvészről

Hosszú hetek óta tombol már Ausztráliában minden idők egyik legnagyobb tűzvésze, íme a tények ezzel az óriási katasztrófával kapcsolatban.

Több mint fél Magyarországnyi terület égett le eddig

Mintegy 50 ezer négyzetkilométer vált eddig a lángok martalékává Ausztráliában mely hazánk területének több mint a fele. A helyzetet súlyosbítja hogy főképp a sűrűbben lakott dél-keleti területeken pusztítja tűzvész ahol már több mint 100 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Rengeteg állat pusztult már el

Pontos adat nincs de a becslések szerint az elpusztult állatok száma fél és egymilliárd közé tehető eddig és ez a szám a közeljövőben csak nőni fog.

Nem csak a klímaváltozás az oka

Bár a klímaváltozásnak is jelentős szerepe van a most kialakult helyzetben azért nem lehet 100 százalékban arra fogni.

Kétség kívül a tavalyi volt a legmelegebb és legszárazabb év Ausztrália történetében és az is tény hogy az ország átlaghőmérséklete 1 Celsius fokot emelkedett az elmúlt 100 évben de az emberi tényező is közrejátszott abban hogy ekkora katasztrófa alakult ki a térségben.

Az elmúlt 2 hónapban több mint 200 esetben állapítottak meg a hatóságok mulasztást vagy gyújtogatást és több mint 180 ember ellen emeltek vádat.

Végeláthatatlan küzdelem a lángok ellen

A forróság már a decemberi nyárkezdet előtt beköszöntött Ausztráliában és sajnos a következő időszakban sem várható jelentős mennyiségű csapadék a térségben és egy ekkora méretű tüzet a természet segítsége nélkül nem valószínű hogy sikerül megfékezni.

A helyzet hamarosan súlyosbodhat ugyanis ha az Új-Dél-Wales és Victoria állam erdőtüzei összeérnek akár egy úgynevezett “megatűz” is kialakulhat.

Több ezer kilométerre is elszáll a füst

Decemberben Sydney jelenleg pedig Melbourne és Auckland küzd a tűz miatt messzire elszálló füsttel. De az új-zélandi gleccserek is karamell színűre szineződtek már. Egyes beszámolók szerint egészen Dél-Amerikáig elszáll az a töménytelen mennyiségű füst mely a tűzvész miatt kerül a levegőbe.

Kapcsolódó cikkek