Einstein nem bukott meg matekból, sőt…

“Einstein is megbukott matekból….” szokták mondani a nem éppen jó tanulók. Pedig pont nem így van.

Einstein Németországban Münchenben járt gimnáziumba és nagyon is jó volt matematikából valamint fizikából egyaránt, átlagát a reál tárgyak húzták le (mivel az irodalom és a nyelvek nem érdekelték) de ettől függetlenül már 16 évesen lehetősége nyílt felvételizni a híres svájci műszaki egyetemre.

Ugyan a francia nyelv miatt akkor nem vették fel de egy évvel később (1 évvel hamarabb mint kortársai) bejutott az egyetemre. Felvételi eredménye a Wikipédián is elérhető és jól látszik rajta hogy algebrából és a fizikából is a legjobb vagyis a 6-os jegyet kapta.

És hogy miért lehet az a közhiedelemben ez a dolog hogy minden idők egyik legnagyobb fizikusa rossz tanuló volt? Akkoriban a német oktatásban az egyes volt a legjobb jegy, míg svájciban a hatos. Évekkel később mikor Einstein már elismert fizikus volt amerikai újságírók színes hírek után kutattak a múltjában és ők keverték össze a dolgokat.

Szóval kedves rossz tanuló gyerekek szülei, felesleges ezzel a téves városi legendával nyugtatnotok magatokat ugyanis Einstein nem bukott meg matekból! 🙂

Kapcsolódó cikkek